TIPI FILTRIRNIH SISTEMOV PRI MONTAŽNIH BAZENIH

Kakovost vode je bistvena za uspešno delovanje našega bazenskega sistema, zato je pomembno imeti primerno filtrirno opremo za filtriranje bazenske vode in jo tudi dosledno vzdrževati. Zaradi preproste, čvrste strukture montažnih bazenov je dele filtrirnega sistema lahko vzdrževati.

ZA KRISTALNO ČISTO VODO V MONTAŽNEM BAZENU SKRBIMO NA DVA NAČINA:

 1. VODO ČISTIMO FIZIČNO (MEHANSKO ČIŠČENJE) tako, da kroži skozi filtrirni sistem bazena, da bazen opremimo z obesnim skimmerjem, ki bo samodejno zadrževal večje delce, in da po potrebi redno mehansko čistimo bazensko vodo in dno z ročnimi baterijskimi ali električnimi sesalci ter, če je le mogoče, kupimo celo robotski avtomatični čistilnik bazena, ki bo neprijetno delo opravljal namesto nas.
 2. VODO PREPARIRAMO S KEMIKALIJAMI ALI OKSIDACIJSKIMI SREDSTVI, tj. snovmi, ki skrbijo za neoporečnost vode. Bazenska voda je lahko prefiltrirana in na videz čista (brez delcev in očitne umazanije), kljub temu pa bodo očem nevidne bakterije in druge snovi, ki jih v bazen prinesemo ljudje, zrak in živali, povzročile nastajanje alg, in če ne bomo pravočasno ukrepali, bo voda dobila neprijetno zeleno barvo.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI IZBIRI USTREZNEGA FILTRIRNEGA SISTEMA ZA NAŠ BAZEN?

Če ste bazen kupili v bazenskem setu, ste v njem prejeli tudi filtrirno napravo za bazen, ki bo ustrezala velikosti oziroma volumnu vašega bazena. Če bo bazenska voda v vašem montažnem bazenu zelo obremenjena, se lahko kljub temu zgodi, da filtracijska naprava za bazen, ki jo imate, ne bo zadostovala. Kaj pomeni, da je voda bazena obremenjena? Recimo, da ste štiričlanska družina in ste po pogovoru s prodajalcem izbrali ustrezen bazen. Spoprijateljite se z novimi sosedi, ki so prav tako štiričlanska družina. Dimenzija bazena še vedno dovoljuje, da se vas vseh osem namaka hkrati in uživa v osvežitvi. Ker se v najbolj vročem obdobju leta skoraj vsak dan osem ljudi po nekaj ur kopa v bazenu, v okolici pa je veliko dreves, s katerih odpada listje, ki konča v bazenu, filtrirna črpalka nenadoma ne zmore več dovolj kakovostno in hitro prečistiti vodo. V tem primeru je priporočljiva nadgradnja bazenskega filtrirnega sistema ali vsaj podaljšanje časa filtriranja bazenske vode, kar pa pomeni skrajšanje časa kopanja v bazenu.

KAKO LAHKO NADGRADIMO SISTEM ZA FILTRIRANJE VODE V BAZENU?

Sistem za filtriranje bazenske vode nadgrajujemo z bolj zmogljivimi črpalkami za filtriranje bazenske vode, ki hitreje in z večjo lahkoto opravijo filtracijski cikel, torej prefiltrirajo vso vodo bazena.

NAČINI NADGRADNJE SISTEMA ZA FILTRIRANJE VODE V BAZENU:

 • OBESNI SKIMMER pobira večjo nečistočo, ki plava na gladini vode (ne gre le za to, da so večji delci moteči na videz in otip, marveč tudi spuščajo majhne in mikroskopske delce, ki vplivajo na pH vode in povzročajo nastajanje alg in bakterij).

Skimmer za bazen

 • AVTOMATSKI SESALNIKI se s sesalno močjo črpalke za filtriranje bazenske vode, na katero so priklopljeni, samodejno pomikajo po dnu bazena in sesajo vodo, pri čemer v posebnih sitih zadržujejo nesnago.

Avtomatski robotski sesalec za bazen

 • ROČNI SESALNIKI lahko delujejo kot avtomatski sesalniki (le, da jih držimo v roki), lahko pa tudi delujejo neodvisno od bazenske črpalke, in sicer tako, da vodo sesajo in jo, takoj ko gre skozi sito, izpuščajo. Ročni sesalci za bazene so električni ali baterijski, pri čemer imajo bolj napredni vgrajene polnilne baterije, ki jih ne odstranjujemo, ampak jih polnimo na enoti sami.

 • ROBOTSKI ČISTILNIKI BAZENA so zadnja leta čedalje bolj priljubljeni, saj povsem sami prevozijo celotno dno bazena in vse, kar moramo storiti, je, da izpraznimo posodo za nabiranje nesnage in napolnimo baterije, če so baterijski. Robotski čistilci bazenov so na neki način podobni priljubljenim stanovanjskim robotskim sesalnikom.

 • ZAMENJAVA ČRPALKE Z MOČNEJŠO je eden izmed najpomembnejših načinov nadgradnje filtrirnega sistema montažnega bazena. Zmogljivejša bazenska črpalka ima večji pretok, zato vodo prefiltrira hitreje.
 • ZAMENJAVA FILTRSKE ČRPALKE ZA BAZEN S PEŠČENO FILTRSKO ČRPALKO. Črpalke na pesek so čedalje bolj priljubljene, ker zahtevajo manj vzdrževanja, saj kremenčev pesek menjujemo enkrat na 2–3 sezone, če pesek redno izpiramo. Zaradi peska pa so te črpalke s filtrom na pesek težke in okorne (kar otežuje pospravljanje pred nevihto). Z novimi polnili v obliki filtrirnih kroglic Polysphere™, ki jih uporabljamo kot alternativno polnilo za črpalke s filtrom na pesek, peščene črpalke tehtajo znatno manj (primer: za nadomestitev 36 kg peska v črpalki s pretokom 9841 L/h, potrebujemo le 1 kg polnila Polysphere™).

TIPI FILTRIRNIH NAPRAV ZA NADZEMNE MONTAŽNE BAZENE IN NJIHOVE ZNAČILNOSTI

 

OSNOVNE FILTRIRNE NAPRAVE/JEDRO FILTRIRNEGA SISTEMA

 

 • FILTRSKA ČRPALKA

Pogosto so že vključene v bazenskih paketih, kakršen je ta. Kapacitete filtriranja vode na uro pri tovrstnih črpalkah, ki so srce filtra, segajo od 1249 litrov/uro pa do skoraj 10.000 litrov/uro.

Prednosti: Filtrske črpalke so lahke in kompaktne in jih z lahkoto premikamo. So cenovno dostopne, in če redno menjujemo filtre, jim lahko podaljšamo življenjsko dobo.

Slabosti: Filtrske vložke moramo zamenjati na 10–14 dni in jih po vsakem zaključenem ciklu filtriranja sprati pod tekočo vodo.

 • ČRPALKA S PEŠČENIM FILTROM

Prednosti: Višja kakovost filtriranja vode zaradi načina filtriranja in filtracijske snovi (kremenčev pesek ali filtrirne kroglice). Črpalka bo javila, kdaj je treba filtrirno snov očistiti ali zamenjati (če jo uporabljate že več časa), saj ima vgrajen sistem, ki zaznava oviran ali zmanjšan pretok, kar se zgodi zaradi povečanja nesnage v filtru.

Slabosti: Črpalka s filtrom na pesek je težja in bolj okorna za prenašanje (če namesto peska uporabimo filtracijske kroglice Polysphere™, je teža občutno manjša). Peščene črpalke imajo lahko počasnejši pretok od kartušnih, ampak, če v bazenski sistem vgradite precej zmogljivo črpalko s filtrom na pesek, bo filtriranje seveda hitrejše.

 • OBESNA ČRPALKA Z VGRAJENIM SKIMMERJEM

Prednosti: Združuje dve napravi v eni. Črpalka je hkrati tudi skimmer, torej pobira tudi večje delce s površine vode, saj je obešena na robu bazena. Zaradi sodobnega videza je nemoteča, po njeni zaslugi nimamo filtrirne naprave, ki bi nam jemala prostor.

Slabosti: Nosilec črpalke z vgrajenim skimmerjem mora biti natančno nastavljen, da dobro deluje, sicer lahko – če je nastavljen previsoko ali prenizko – večja nesnaga odplava mimo, namesto da bi se ujela v temu namenjeno košarico.

 

 

DODATNI PRIPOMOČKI ZA FILTRIRANJE  

 

SKIMMERJI:

Skimmerji so eden izmed najpogostejših nakupov tistih, ki kupijo bazenski komplet z vso opremo. Skimmer je hvaležna naprava, ki počasi sesa vodo in v temu namenjeno sito zbira večje delce, ki bi jih sicer morali odstranjevati ročno. Upoštevaje, kako uporabni so, so skimmerji zelo poceni filtrirne naprave. Ne smemo pa pozabiti, da lahko delujejo le v kombinaciji s filtrirnimi črpalkami in sami ne zadostujejo za vzdrževanje čiste vode v vašem nadzemnem montažnem bazenu.

ROČNI SESALCI NA ELEKTRIKO IN BATERIJE

Ročni sesalci so zelo pogost pripomoček lastnikov montažnih bazenov. Nemalokrat se zgodi, da močan veter ali drugi zunanji dejavniki v kratkem času zanesejo v bazen veliko količino delcev, ki jih ne smemo puščati v bazenu, saj pripomorejo k razvijanju nezaželenih mikroorganizmov in mažejo vodo. Ročni sesalniki se največkrat priklopijo na filtracijski sistem in tako uporabljajo tok črpalke za sesanje vode, pri čemer v posebni posodi zadržujejo nesnago. Lahko pa imajo tudi povsem svoj agregat, ki skrbi za pretok vode in zbiranje nesnage. Največ ročnih sesalnikov se priključi na električno omrežje, obstajajo pa tudi baterijski, in sicer takšni z zamenljivimi navadnimi ali polnilnimi baterijami, in pa brezžični sesalniki za čiščenje bazena, ki imajo vgrajene zmogljive polnilne baterije in jih polnimo s priloženim adapterjem neposredno na hišnem električnem omrežju.

ČISTILNI SETI

Čistilni seti so osnovni pripomočki, s katerimi lahko ročno pobiramo nesnago iz bazena (npr. mrežica) ali čistimo stene in dno bazena, ko ga pripravljamo na prezimovanje.

AVTOMATSKI ČISTILNI ROBOTI ZA BAZENE

Čistilni roboti so zadnja pridobitev na trgu opreme za nadzemne bazene in bazene na sploh. So precej različni, skupno jim je, da se samodejno vozijo po dnu bazena, pri čemer spreminjajo smer tako, da v določenem času prevozijo celoten bazen. Obstajajo električni in baterijski. Baterijski prednjačijo, saj so zaradi odsotnosti kabla veliko prikladnejši za uporabo.  slika

ZAKLJUČEK

Upamo, da smo odgovorili na vaša vprašanja v zvezi s filtriranjem bazenske vode. Če pa bi radi še karkoli dodatno izvedeli o filtriranju bazenske vode ali montažnih bazenih, nas brez oklevanja pokličite na 051 60 90 40 (vsak delovnik med 8. in 16. uro) ali nam napišite e-sporočilo na info@bestway.si.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial