revmatične bolezni

Vsakdo izmed nas je gotovo že slišal za artritis. In marsikdo se sprašuje kaj pomaga pri zdravljenju artritisa. S tem pojmom laično imenujemo več kot 100 vrst revmatičnih bolezni sklepov. Za različnimi oblikami artritisa trpi skoraj polovica Slovencev obeh spolov in vseh starosti. Da bi si olajšali hude bolečine, ki jih bolezen povzroča v rokah, hrbtenici (obolel vrat, križ, »išias« …), kolenih ali kolkih, bolniki posegajo po različnih metodah. Kako prepoznamo artritis in kaj lahko storimo sami?

REVMATIČNE BOLEZNI

Revmatične bolezni vplivajo na gibljivost sklepov, ti so okoreli, boleči in tudi zatekli. Z opisanimi simptomi se soočajo bolniki dveh najbolj razširjenih vrst bolezni sklepov: osteoartroze in revmatoidnega artritisa.

  • Osteoartroza, poimenovana »obraba sklepa«, je najbolj razširjena revmatična bolezen sklepov in hrbtenice (spondiloartroza), za katero trpi okrog 40 odstotkov ljudi, starih od 45 do 75 let, in več kot 80 odstotkov ljudi, starejših od 75 let, dvakrat pogostejša je pri ženskah.
    POZOR! Staranje ni edini dejavnik, ki povzroča nastanek osteoartroze, vplivajo še dedna nagnjenost, nepravilnosti sklepov in hrbtenice, poškodbe, prevelika obremenitev sklepov (športniki, ljudje s čezmerno telesno težo) in vnetne revmatične bolezni. Na hrbtenici se prve spremembe pojavijo že po tridesetem letu starosti.
  • Revmatoidni artritis je kronična avtoimunska vnetna revmatična bolezen, ki lahko prizadene vse sklepe, male in velike. Pojavlja se pri enem odstotku prebivalstva, v Sloveniji za to boleznijo trpi okrog 20 tisoč bolnikov vseh starosti (tudi otroci), trikrat pogostejša je pri ženskah. Revmatoidni artritis se pojavlja pri genetsko dovzetnih osebah, katerih imunski sistem se na vnetje sklepov odzove nepravilno.
    POZOR! Revmatoidni artritis navadno blago in počasi napreduje, spremljajo ga slabo počutje, izguba teka, tudi slabokrvnost. Zaradi premalo jasnih simptomov je včasih bolezen v začetnem stadiju težko prepoznati.

POMAGAJ SI SAM!

Revmatične bolezni sklepov lajšamo z zdravili in operativnimi posegi, marsikaj lahko storimo sami. Pomembno je, da se redno zmerno gibamo (20 minut dnevno),
pozornost namenimo tudi pravilni izbiri živil.

  • S prehrano, bogato z antioksidanti, kot je E-vitamin, lahko omilimo bolečino in vnetje v sklepih.
  • Protivnetne procese v telesu sprožajo živila, bogata omega-3 maščobnimi kislinami.
  • Prehrana z malo ali nič maščobami znižuje raven antioksidantov, kar lahko poslabša revmatoidni artritis.
  • Dolgotrajno uživanje omega-6 maščobnih kislin lahko povzroči ponovni izbruh artritisa.
  • Ker čezmerna telesna teža vpliva na vnetne procese v sklepih, strokovnjaki bolnikom z revmatičnimi boleznimi sklepov svetujejo, da se znebijo odvečnih kilogramov.

Vir: www.or-ca.si

Vnetim sklepom pomagamo z rednim gibanjem in prehrano, bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, slednje najdemo v lanenih semenih, avokadu, zelenolistnati zelenjavi in oreščkih.

HIDROTERAPIJA

Uspešna metoda lajšanja bolečin pri boleznih sklepov je tudi hidroterapija. Kako poteka? Toplota in vodni pritisk v masažnem bazenu stimulirata prekrvavitev telesa, kar vpliva na zmanjšanje oteklin, manjša težnost pa olajša pritisk na sklepe. Voda se z različno intenzivnostjo pretaka skozi posebne vodne ventile in masira obolele dele telesa. Gre za obliko fizioterapevtske vadbe, s katero boste lahko v domačem »wellnessu« uspešno obvladali simptome artritisa.

PRIČEVANJE

Bolečine v sklepih uspešno lajša lastnica masažnega bazena Helena N., ki boleha za revmatoidnim artritisom. Zaradi akutne bolečine v sklepih se je komajda še lahko premikala, zato se je odločila poskusiti s hidromasažo v bazenu. Blagodejne učinke vodne masaže navdušeno odkriva dan za dnem:

»Moj domači wellness je božji dar – sprošča sklepe, vodne šobe pa sproščajo moje mišice. Ne pravim, da sem brez bolečin, in še vedno moram jemati zdravila, lahko pa rečem, da mi masažni bazen pomaga 100-odstotno.«

Helenine izkušnje potrjuje tudi zdravniška stroka, ki hidroterapijo priporoča bolnikom z artritisom, migrenami, sladkorno boleznijo, fibromialgijo (zunajsklepni revmatizem), skoliozo (nefiziološka ukrivljenost hrbtenice), pri kroničnih bolečinah in po športnih poškodbah. Največji učinek masažnega bazena lahko dosežete, če ga uporabljate večkrat dnevno. Poleg lajšanja bolečin, povezanih z osteoartrozo in revmatičnim artritisom, boste tako nekaj dobrega storili tudi za svojega duha, saj masaža v bazenu ugodno vpliva tudi na psihično počutje, omili stres in nas pomiri.

Imate tudi vi kronične bolečine v sklepih? Razmišljate o tem, da bi si poskušali pomagati s hidromasažo? Vse več ljudi, ki si ne more privoščiti dragih fiksnih vgradnih spajev ali jim enostavno bolj ustreza masažni bazen, ki ga v različnih letnih časih lahko premikajo (recimo iz hiše na vikend, iz terase po nadstrešek ipd.), se odloča za masažne bazene Lay-Z-Spa™, pri čemer so še posebej pozorni, da izbirajo med modeli serij HydroJet™ ali HydroJet Pro™, ki imajo nastavljive šobe za hidromasažo.

Če želite izvedeti več o različnih modelih napihljivih masažnih bazenov, si oglejte celotno ponudbo >>>TUKAJ, nas pokličite po telefonu (051 60 90 40) ali pa nam napišite elektronsko sporočilo ([email protected]).