montažni bazen Bestway

Če želite uživati v nepozabni kopalni sezoni, je zelo pomembno, da o montažnem bazenu ne razmišljate tik pred zdajci, ampak že prej, ne glede na to, ali ga že imate doma ali pa ga nameravate šele kupiti. Poglejmo si, zakaj.

PRIPRAVA MONTAŽNEGA BAZENA, KI JE ČEZ ZIMO OSTAL NA PROSTEM

Če imate pred hišo montažni bazen z jeklenimi stenami, ki lahko ostane na odprtem 365 dni na leto in ste ravnali po navodilih, iz bazena niste odstranjevali vode in ste ga opremili s kompenzatorji za led, oziroma sredstvi za prezimovanje bazena. Tako je vaš montažni bazen uspešno prezimil. V tem zapisu ne bomo širše obdelali teme o pripravi bazenov, ki so prezimili na odprtem, saj bomo temu namenili bolj izčrpno objavo, zato samo omenimo osnove.

  • Pred prvo uporabo v sezoni boste morali vodo »šokirati« – to pomeni intenzivno obdelati s kemikalijami z namenom razkuževanja.
  • Če montažni bazen ni bil zaščiten s pokrivalom, morate pred pričetkom kemijske obdelave bazenske vode iz bazena pobrati večje delce s površine vode, nato je dobro, da s sesalnikom za bazen počistite še dno in stene bazena.
  • Celotno površino bazenske folije (»linerja«) – torej vso notranjost bazena – boste morali podrgniti s temu namenjenim pripomočkom, ki ne poškoduje folije montažnega bazena. (POZOR: pri tem nikar ne uporabljajte sirkove krtače, ) V tej fazi čiščenja ne pozabite na lestev in druge elemente, ki so bili v stiku s postano vodo.

ZAMENJATI CELOTNO VODO BAZENA?

Nekateri se odločijo pustiti isto vodo v bazenu dve sezoni. To vam odsvetujemo in priporočamo, da raje pričnete sezono s svežo vodo. Poleg tega bo čiščenje bazena, ki ga boste izpraznili veliko lažje. Tudi, če je bil bazen dobro zaščiten in voda ni na videz umazana, to ne pomeni, da je ni potrebno razkužiti – zato v vsakem primeru priporočamo zamenjavo bazenske vode.

 

NAKUP NOVEGA MONTAŽNEGA BAZENA?

Če se odločate za nakup novega nadzemnega bazenskega sistema, vam priporočamo, da preučite možnosti, ki jih imate na voljo pri kupovanju montažnih bazenov, in preverite, kakšni so pogoji, ki jih imate na voljo – od finančnega vložka, ki ste ga pripravljeni nameniti tej investiciji, pa do okolja, ki ga imate na razpolago. Če potrebujete več informacij o tipih bazenov in njihovih lastnostih, vam priporočamo, da si ogledate blog na to temo >>> TUKAJ.

 

PRIPRAVA BAZENA NA SEZONO

KDAJ PRIPRAVITI BAZEN NA SEZONO?

Jasno, da se boste s postavitvijo bazena ukvarjali, ko bo čas za kopanje, vendar pa ne bo prav nič škodilo, če boste o tem razmišljali že nekoliko prej, da vas lepo vreme ne bi prehitelo. Kdaj torej postaviti montažni bazen? Če je le možno, začnite o postavitvi razmišljati mesec prej. Če ste med tistimi, ki bazen uporabljajo samo v najvišji sezoni, v juliju in avgustu, se z vsem, kar se tiče postavljanja in vzdrževanja bazena pričnite ukvarjati v juniju, če pa želite izkoristiti celotno kopalno sezono, se morate najprej pozanimati, kakšna sezona je pred vami; včasih se lahko kopamo že maja meseca – v tem primeru bi o postavitvi nadzemnega montažnega bazena in vzpostavitvi celotnega filtrirnega sistema za bazen razmišljali že na začetku aprila.

NA KAJ MORAMO PAZITI PRI PRIPRAVI USKLADIŠČENEGA BAZENA NA POLETJE?

PRIPRAVA TERENA

Po vsej verjetnosti boste svoj nadzemni montažni bazen postavili na enako mesto kot prejšnje leto – torej že veste, da mora teren biti 100-odstotno vodoraven, vseeno pa si vzemite nekaj minut za pregled lokacije. Preverite, da niso nastale spremembe, ki so očem skrite (da ni na teren zašel kak predmet, kot sta kamen ali veja, da ni izbokline, krtine). Če ste minulo sezono bazen postavili kar na travo ali zemljo in niste imeli nikakršnih problemov, to ne pomeni, da bodo okoliščine letos enake, zato priporočamo, da pod bazen obvezno postavite podlogo za bazen (posebej priljubljena je podlaga za bazen, ki se jo sestavlja kakor puzzle, saj je vzdržljiva in praktična), v najboljšem primeru pa tudi plast, ki bo poleg zaščite služila tudi izolacijski funkciji, recimo malo trši stiropor ali stirodur. K pripravi terena sodi tudi bližnja okolica: poskrbite, da imate okoli bazena dovolj manevrskega prostora za filtracijski sistem, pa tudi za kopalce in opremo (lestev, ležalnike, blazine ipd.). Ne pozabite, da se spomladi in v zgodnjem poletju rastje precej razbohoti, zato je najbolje vnaprej predvideti, koliko in v katero smer se bo širilo, in preprečiti, da bi se dotikalo bazena.

RAZVIJANJE BAZENSKEGA PLATNA

Upamo, da ste upoštevali napotke, ki smo vam jih dali na naši spletni strani (ko ste kupovali bazen), v našem podpornem centru in navodilih bazena, in ste pred skladiščenjem bazena na koncu poletja bazensko platno pred spravilom temeljito očistili, ga obrisali, počakali, da se posuši na soncu, ga rahlo potresli s pudrom v prahu in ga zložili skrbno in nežno. Če ste vse to naredili, boste bazenski »liner« z lahkoto razprostrli in ga postavili na konstrukcijo. Bodite pozorni, da bazensko platno postavite čim bolj podobno kot prejšnje leto, da bodo odprtine za cevne nastavke tam, kjer jih želite imeti, in ne boste ustvarjali nepotrebnega trenja – na to bodite še posebej pozorni, če ponovno postavljate bazen s kovinskimi stenami. Bazensko platno razprostrite čim bolj enakomerno, tej nalogi raje namenite nekaj več pozornosti.

POLNJENJE BAZENA

Če ste prejšnjo sezono bazen takoj napolnili do vrha, se tokrat zadeve lotite bolj počasi. Če podlage niste ustrezno pripravili ali je pozimi iz tal pognala ostra korenina, mogoče je dež odkril kakšen špičast kamen, lahko na dnu bazenskega platna nastane mikroskopska luknjica, ki je sprva ne boste opazili. Luknjica v bazenskem platnu ni nobena tragedija, še posebej, ker s posebnimi zaplatami za popravljanje platna pod vodo, sploh ni nujno, da je bazen prazen, da luknjico zaprete.

Polnjenja bazena se lotite tako:

Najprej v bazen natočite le nekaj centimetrov vode in skrbno poravnajte bazensko platno, da na dnu ne bo niti ene gube – to počnite z bosimi nogami tako, da gube gladite od sredine navzven. Priporočljivo je, da bazen, v katerega ste natočili od 10 do 20 centimetrov vode, pustite mirovati 24 ur in nato preverite, ali kje pušča. Šele zatem bazen napolnite do priporočene višine oziroma volumna.

ZAGON FILTRIRNEGA SISTEMA

Če ste vso opremo dosledno zaščitili, vam je ne bo treba čistiti, sicer pa vam priporočamo, da filtrirno napravo in vse pripadajoče cevi in priključke najprej očistite in izpihate, da iz njih odstranite nesnago in insekte. Preverite, da električne naprave niso poškodovane in dejansko delujejo. Izognite se skušnjavi, da bi skupaj z družinskimi člani skočili v bazen, ne da bi pred tem preizkusili delovanje filtrirne naprave za bazen, ki je najpomembnejši del vašega bazenskega sistema! Poskrbite, da je filter črpalke čist, in zaženite črpalko, ki naj dela vsaj nekaj ur pred prvim kopanjem, da se prepričate, da deluje brezhibno. Po prvem kopanju naj – kakor običajno – dela od šest do osem ur na dan. Če ste na filtrirni sistem priklopili tudi skimmer ali posnemovalec površinske umazanije, preverite, ali deluje. Kemijske obdelave vode ne bomo posebej obravnavali v tej objavi, naj poudarimo le, da morate vselej ravnati v skladu z navodili na embalaži kemikalij za obdelavo bazenske vode.

VODA BAZENA MED SEZONO

Med sezono lahko vzdrževanje bazenske vode prilagajamo pogostosti uporabe, pri čemer pa moramo nekatera bistvena opravila vseeno opravljati redno, četudi redkeje:

  • Priporočamo, da dnevni filtracijski cikel, ki ga mora opraviti filtrirni sistem, opravite čez noč. Večina peščenih filtrov ima časovnik, zato lahko cikle filtriranja vode nastavite vnaprej.
  • Preverjanje vsebnosti snovi v vodi s testnimi lističi.
  • Prilagajanje vnosa kemikalij v skladu z meritvami.
  • Redno čiščenje in menjava kartuš črpalke oziroma izpiranje in menjava filtrirnega peska ali filtrirnih kroglic za peščene filtre.
  • Občasno »šokiranje« bazenske vode.
  • Pobiranje večjih delcev, ki jih veter zanese na površino bazena.
  • Med deževnim obdobjem bazen skrbno pokrite z ustreznim pokrivalom in izpraznite del vode.

Če se vam zgodi, da naletite na težave pri pripravi na sezono montažnega bazena s palično konstrukcijo, napihljivim robom ali kovinskimi stenami ali če imate vprašanja v povezavi z demontažo in spravilom bazenskega sistema, vam lahko pomagamo na več načinov:

  • Priključite se skupini na Facebooku, v kateri lahko lastnike montažnih bazenov in bazenske tehnike in strokovnjake vprašate za nasvet >>> FB SKUPINA.
  • PIŠITE NAM na elektronski naslov [email protected]
  • POKLIČITE NAS vsak delovnik med 8. in 16. uro na 05 66 21 209.