masažni bazen Lay-Z-Spa

Motna voda v masažnem bazenu je eden od najpogostejših izzivov, s katerim se na določeni točki soočijo prav vsi lastniki. Vendar ne skrbite, prav zato smo za vas pripravili kratka in preprosta navodila, ki vam bodo pomagala spremeniti vodo vašega masažnega bazena iz motne v kristalno čisto.

Zakaj je voda v mojem masažnem bazenu motna?

Najprej je pomembno razumeti, zakaj se je voda vašega masažnega bazena spremenila v motno. Obstaja cela vrsta različnih snovi, ki lahko povzročijo tovrstno spremembo, saj v bazenski vodi plava veliko drobnih delcev, ki prispevajo k motnemu videzu. Ti delci lahko prihajajo iz različnih snovi, med katerimi so najpogostejši krivci:

  • snovi iz okolja: prah, cvetni prah in semena, ki padajo v vaš masažni bazen;
  • organski delci: kožne celice in olja za kožo, ki naravno padejo iz kože;
  • kozmetika, denimo losjoni in sredstva za vlaženje kože; ti se sperejo s kopalca, še posebej, ko je voda topla (podobno kot v kadi ali pod prho);
  • rast alg: brez učinkovite obdelave vode se bodo začele tvoriti alge in druge bakterije.

Družinsko kopanje in sproščanje v napihljivem masažnem bazenu Lay-Z Spa.

Ne krivite filtra vašega masažnega bazena

Preden pričnete gojiti zamero do filtra svojega napihljivega masažnega bazena, naj poudarimo, da je večina delcev, ki se zbirajo v masažnem bazenu, preprosto premajhnih, da bi jih filter pobral. Večina bazenskih filtrov bo odstranila delce v velikosti med približno 5 in 10 mikronov. Za jasnejšo predstavo: rdeča krvna celica ima premer približno 5 mikronov ali 0.005 milimetra.

Tudi črpalka filtrirnega sistema je zasnovana tako, da ne vsiljuje celotnega toka vode skozi filter. To pa zato, ker v primeru, ko je filter močno blokiran, lahko pride do poškodb na notranjih komponentah črpalke.

In prav iz zgoraj omenjenih razlogov, filter masažnega bazena kljub dejstvu, da iz vode odstrani veliko umazanije, nikoli ne more zajeti vsega in prav zato za čiščenje bazena potrebujemo tudi kemikalije.

Poskrbite, da bo voda vašega masažnega bazena ponovno bistra

Poskrbite, da bo voda vašega masažnega bazena ponovno bistra

Čeprav se zdi, da je pred vami precejšen izziv, reševanje zagate z motno vodo v bazenu ni tako zapleteno, kot se zdi na prvi pogled. Na voljo imamo več rešitev, mi pa se bomo posvetili dvema, ki se nam zdita najprimernejši.

Šok kloriranje

Ravno tako kot ‘šok kloriranje’ vašega masažnega bazena ob prvi postavitvi bo postopek tako imenovanega sunkovitega kloriranja z oksidacijo vode pomagal odgnati bakterije in alge ter poskrbel za okolje, v katerem škodljivi organizmi ne bodo uspevali.

Za izvedbo šok doziranja kloriranja so potrebni naslednji koraki:

  1. testnimi trakovi 3v1 za bazene in masažne bazene testirajte raven kemikalij  svojega masažnega bazena.
  2. Opravite šok doziranje vašega masažnega bazena s klorovim granulatom. Točna količina kemikalij je odvisna od kapacitete vašega masažnega bazena.
  3. Po opravljenem šok kloriranju morate počakati najmanj 24 ur, preden opravite testiranje bazenske vode s testnimi trakovi.
  4. S kopanjem v bazenu lahko ponovno pričnete, ko se ravni klora v vodi vrnejo na 3-5ppm.

Po opravljenem šok kloriranju boste lahko opazili znatno izboljšanje kakovosti vode.

Sproščeno prijateljsko namakanje v napihljivem masažnem bazenu Lay-Z Spa.

Algicid

Če je voda po šok kloriranju še vedno motna, vam bo uporaba sredstev proti algam in za kosmičenje (oz. preprečevanje pojava motne vode) pomagala odstraniti preostale ostanke umazanije.

Algicid ni le sredstvo za preprečevanje razvoja alg, temveč omogoča kemično obdelavo, ki je zasnovana tako, da odstrani večino alg in onemogoča njihov ponoven razvoj (pri uporabi obvezno upoštevajte navodila za svoj izdelek).

Po obdelavi z izdelkom Algicid priporočamo, da uporabite še izdelek za kosmičenje. Ta deluje tako, da majhne delce (mrtve alge in drugi delci) poveže v večje kosmiče. Ti delci so potem dovolj veliki, da jih filter zajame in tako odstrani iz vode (pri uporabi obvezno upoštevajte navodila za svoj izdelek). Ko filtri učinkovito opravijo svoje delo, pa seveda poskrbite za njihovo temeljito čiščenje, da bodo lahko še naprej učinkovito delovali.

Kako preprečiti pojav motne vode v  masažnem bazenu?

Obstaja cela vrsta preprostih rešitev, s katerimi lahko preprečite ali vsaj zmanjšate verjetnost, da voda v vašem masažnem bazenu zopet postane motna:

  • Z rednimi testi s testnimi trakovi preverite, ali so ravni kemikalij v vodi v mejah normale.
  • Redno čistite filtre.
  • Izpirajte kopalke v topli vodi in ne v detergentu.
  • Preden skočite v svoj napihljivi masažni bazen se stuširajte, saj boste tako s sebe odstranili odmrlo kožo in sredstva za vlaženje kože.